Kenyérlángos (langalló, pompos) hagyományosan
Luca-apuka 2009.03.29. 17:07
Ami nélkül nincs kerti parti :)
Hozzávalók:
- 1,0 kg finomliszt (Bl 55)
- 30 g friss élesztõ
- 1 csipet cukor
- 1 ek só
- 500ml víz
Feltét:
- 35dkg fõtt húsos császárszalonna bacon
- 3 db közepes lilahagyma
- 30 dkg sajt (trapista vagy pannónia ízlés szerint)
- 450 ml tejföl
- fokhagyma
Elkészítés
Az élesztõt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc) liszttel 1 nappal előre sűrű kovászt készítünk.
Másnap a kovászt langyos vízzel felkeverjük és újra kelesztjük.
A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az újra megkelt kovászt ( türelmetlenk a kovász készítést kihagyva az élesztős vizet ), majd további langyos víz (~350ml) hozzáadásával géppel (kenyérsütõ gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy hólyagos. Kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát tepsibe tesszük (két tepsire való) 15-20 percig ójra kelesztjük, majd felfûtött kemencében vagy 200 fokos sütőben 5 percig elősütjük. Kivesszük, megkenjük a fokhagymástejföllel, megszórjuk kis kockára vágott szalonnával, szeletekre vágott hagymával, esetleg reszelt sajttal . 20-25 perc alatt (amíg megpirul a sajt) készresütjük.
Jó étvágyat!
|