Mézeskalács
Luca-anyuka :) 2008.12.23. 17:35
Megint csak hmmmmmmm......
- 1 kg liszt
- 20 dkg margarin
- 1/2 kg méz
- 25 dkg cukor
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 púpos kávéskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- csipet só
A mézet, a margarint és a cukrot egy lábosban felmelegítjük, míg a cukor el nem olvad, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Egy tálba beleszórom a lisztet, sót, szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget, és a két tojást, majd hozzáöntöm a kihűlt mézes keveréket. Az egészet összegyúrjuk (ha nagyon ragad, hozzátehetünk egy kis lisztet).
Betesszük a hűtőbe kb. 1 órára pihenni. (bár én legutóbb nem tettem, mert siettem, egyébként is azt tapasztaltam, hogy ha hűtőbe teszem, megkeményedik, és utána nehéz kinyújtani, de ez csak a saját véleményem)
Kb.4 mm-re kinyújtom a tésztát, de ha kicsit vastagabbra sikerül, az sem probléma. Kiszaggatom, megkenem tojással, erre szórhatunk díszítésként szezámmagot, tökmagot, mandulát, cukorgyöngyöt, stb. és előmelegített sütőben, kb. 190-200 fokon néhány perc alatt megsütöm.
A kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal is díszíthetjük.
Ebből sok mézeskalács lesz, tehát ha mindet mázazni szeretnénk, akkor legalább két tojásfehérjét kemény habbá felverünk, majd rengeteg porcukrot adunk hozzá (kb. 30 dkg-t, de lehet, hogy kicsit több, az a lényeg, hogy ne folyjon nagyon), majd nyomózsákba tesszük, vagy egy kis nylonzacskónak kivágjuk a sarkát, beleteszünk egy kisebb adag mázat, majd díszítjük a kalácsokat.
Jó munkát, jó étvágyat, és boldog karácsonyt!
|